Comuna Aţel, nr 76
Judeţ Sibiu
Cod 557020
Tel 0752 108 092 

email:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Newsletter:


Login


Utilizatori online:

Avem 51 vizitatori și nici un membru online

Patrimoniu arhitectural și cultural

 Pe teritoriul GAL principala atracţie o constituie ansamblurile de biserici fortificate (numite şi cetăţi bisericeşti) ale saşilor ce au locuit în zonă, la care se adaugă ansambluri arhitecturale rurale formate din grupări de case, tipice pentru arhitectura rurală a saşilor transilvăneni. Proprietare şi responsabile pentru toate aceste clădiri sunt parohiile evanghelice sau romano-catolice din respectivele comunităţi, respectiv administraţiile locale.

Cele mai reprezentative monumentele de patrimoniu naţional sub formă de clădiri sunt:

2 ansambluri rurale în Bazna şi Moşna

21 ansambluri cetăţi bisericeşti în Bazna, Boian, Ţapu, Valea Viilor, Brateiu, Buzd, Moşna, Nemşa, Alma Vii, Dupuş, Dîrlos, Curciu, Ormeniş, Axente Sever, Agârbiciu,  Şoala, Şmig, Alma, Aţel, Şaroş pe Târnave, Valchid

2 biserici catolice din Dumbrăveni

cetatea bisericească de la Valea Viilor este inclusă şi în patrimoniul UNESCO

Lăcaşele de cult au în patrimoniu obiecte specifice şi publicaţii cu valoare religioasă, istorică şi culturală (bisericile catolice din Dumbrăveni în mod special). O categorie specială sunt orgile adăpostite de biserici din care o mică parte mai sunt în perfectă stare de funcţionare şi pot susţine concerte cu prezenţă internaţională.  Evenimente culturale organizate pe teritoriul Podişul Mediaşului relevă puţine obiceiuri şi sărbători locale organizate ca evenimente mai special.

Dintre meşteşugurile tradiţionale amintim: 

a) prelucrarea alamei: o tradiţie păstrată din generaţie in generaţie de secole de comunităţile de rromi din localităţile Brateiu şi Blăjel

b) pictură pe sticlă de la Bazna

c) ţesutul din lână tipic românesc, unguresc şi săsesc din comuna Şeica Mică, unde în prezent există o clasă de ţesătoare.


Site întocmit în cadrul proiectului "Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe si animarea teritoriului", finanţat de FEADR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - Axa LEADER, Submăsura 431.2


Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întrega responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web. Toate informaţiile, privind Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, furnizate în această pagină sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.
Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât și pentru informații detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteți să vizitați pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

www.ec.europa.eu
Copyright © 2018 GALPM. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.